Η μυθική μας κληρονομιά

Μοναδική τύχη για το Ziria music festival αποτελεί το γεγονός πως διοργανώνεται στο οροπέδιο της Ζήρειας, λίγες εκατοντάδες μέτρα από το άντρον που γεννήθηκε ο μυθικός θεός Ερμής, εκεί που κατασκεύασε την πρώτη λύρα!
Μέσω αυτού του μύθου, που συναντάμε στον εκτενέστερο Ομηρικό ύμνο, τον «Εις Ερμήν», ο τόπος του φεστιβάλ συνδέεται με τη γέννηση και τις απαρχές της μουσικής. O μύθος, μας έχει παραδοθεί δραματοποιημένος, στο μνημειώδες κείμενο «Ιχνευταί» από τον μέγιστο Σοφοκλή, το μόνο σατυρικό δράμα του ποιητή που έχει σωθεί εως τις μέρες μας! Ο Ερμής, ο μύθος του και η πρώτη λύρα είναι αιώνιες φυσικές πηγές πολιτισμού που τροφοδοτούν με ενέργεια και έμπνευση τις δράσεις του Ziria Festival. Ήδη από το 2ο Ziria, τιμούμε τη μυθική μας κληρονομιά με επισκέψεις / καταβάσεις στο σπήλαιο του Ερμή με τη συνδρομή ομάδας σπηλαιολόγων αλλά και με συναυλίες με αρχαία όργανα και άλλες σχετικές εκδηλώσεις.
Από το 2011 είχαμε εντάξει στα μεσοπρόθεσμα σχέδιά μας σαν «ιερή» υποχρέωση και μεγάλο μας όνειρο μαζί, να καταφέρουμε να διοργανώσουμε το ανέβασμα παράστασης με τους «ΙΧΝΕΥΤΑΙ» του Σοφοκλή στον τόπο του φεστιβάλ μας, τον ίδιο ακριβώς τόπο που διαδραματίζεται κατά το μύθο!
Υπομονετικά ετοιμαζόμασταν περιμένοντας να δημιουργηθούν οι συνθήκες για αυτό το μεγάλο εγχείρημα.
Και χρειάστηκε να φτάσουμε στην άνοιξη του 2019 οπότε μια ευτυχής συγκυρία μας έφερε κοντά στον κορυφαίο μας σκηνοθέτη Μιχαήλ Μαρμαρινό ο οποίος αγκάλιασε τα όνειρά μας και τα έκανε και δικά του. Ένας δρόμος άνοιξε και ήταν θέμα χρόνου να γίνουν πραγματικότητα! 

Τα Σάββατο 31 Ιουλίου 2021 οι «ΙΧΝΕΥΤΑΙ» επέστρεψαν στο μυθικό τους τόπο.
Το Ziria Festival με τη συνεργασία του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου και του Δήμου Ξυλοκάστρου Ευρωστίνης πραγματοποίησε το μεγάλο του όνειρο.
2.500  θεατές συμμετείχαν σε μια μυσταγωγική “once in a life time” μαγευτική και αναγεννησιακή εμπειρία, που έμεινε χαραγμένη βαθιά στις καρδιές μας και στην ιστορία!

https://ixneytes.ziriafestival.gr/

Η σχέση του Ziria Festival με τη μυθική του κληρονομιά είναι διαρκής.
Ο μύθος είναι αιώνια πηγή πολιτισμού.
Νέες εκδηλώσεις αναμένεται να διοργανωθούν και στο μέλλον.

Άλλοι καλλιτεχνεσ