Κοινωνιόδραμα “Modern Times”

3ωρο βιωματικό εργαστήριο με το Δημήτρη Καράγιωργα.


Το Κοινωνιόδραμα αποτελεί ένα τρόπο μάθησης ο οποίος μπορεί να οδηγήσει σε βαθύτερη κατανόηση των κοινωνικών συστημάτων και δυνάμεων – δυναμικών τα οποία μορφοποιούν τις ζωές μας, σε ατομικό και κοινωνικό επίπεδο (Rollo Browne)

Το Κοινωνιόδραμα, αδερφάκι του Ψυχοδράματος, όπως το πρότεινε ο Jacob Moreno παρατηρώντας το παιχνίδι των παιδιών στα πάρκα της Βιέννης κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, ασχολείται με την κοινωνιομετρία, τη θεωρία των ρόλων, τις τεχνικές δράσης (production techniques) και τη σύνδεση των αυθορμητισμού – δημιουργικότητας με την ομαδοσυνεργασία.
Το Κοινωνιόδραμα συγγενεύει με το φτωχό θέατρο του Μπρεχτ, το ανθρωπολογικό θέατρο του Ε.Μπάρμπα και το θέατρο του καταπιεσμένου του Α.Μπόαλ.

Οι συμμετέχοντες θα έχουμε την ευκαιρία να διερευνήσουμε δημιουργικά και σε ατμόσφαιρα γιορτής, ερωτήματα κοινωνικού προβληματισμού
όπως λ.χ. τη συνάντηση του απόηχου των λαϊκών πανηγυριών με τα σύγχρονα φεστιβάλ των μοντέρνων καιρών που ζούμε κ.α.

Αριθμός συμμετεχόντων: ανοικτός

Πότε:  Παρασκευή 30/8 , ώρα 09:30 – 12:30

 

Βιογραφικό

O Δημήτρης Καράγιωργας γεννήθηκε το 1977 και πέρασε τα παιδικά του χρόνια στην Κόρινθο. Από το 1995 ως το 2013 έζησε σε Ρουμανία και Σουηδία όπου και σπούδασε Ιατρική – Ψυχιατρική παιδιών και εφήβων.
Εκπαιδεύτηκε επίσης στην τέχνη της Ψυχοθεραπείας έχοντας μια ευρεία πλατφόρμα αναφορών, διαβασμάτων, άλλων ερεθισμάτων και εμπειριών, που τελικά διαμορφώνουν προτείνουν μια ολιστική θεώρηση και πράξη της θεραπείας με κύριους άξονες τη Γνωσιακή Συμπεριφορική Σχολή και τη Ψυχοθεραπεία μέσω της Τέχνης (Ψυχόδραμα, Κοινωνιόδραμα, Δραματοθεραπεία). Με την ιδιότητα του Ψυχίατρου π&ε εκπαιδεύτηκε στη Γαλλία από τη Σουηδική Παιδοψυχιατρική Εταιρεία στην εποπτεία νέων ειδικευόμενών συναδέλφων. Η διπλωματική του εργασία στο Πανεπιστήμιο καθώς και άλλες μεταγενέστερες γραπτές εργασίες που παρουσιάστηκαν – εκδόθηκαν στα πλαίσια Συνεδρίων στην Ελλάδα και το εξωτερικό, αφορούν κυρίως τη συνάντηση της Ψυχοθεραπείας με το Θέατρο.
Εργάστηκε μέχρι τον Οκτώβρη του 2013 σε διάφορα τμήματα της Παιδοψυχιατρικής Κλινικής του Πανεπ. Νοσοκομείου SUS, Σουηδίας. Ως αναπληρωτής επιμελητής και επιστημονικός υπεύθυνος εργάστηκε στο τμήμα των Τακτικών Ιατρείων Γενικής Παιδοψυχιατρικής, στην Ομάδα Θυμάτων Βασανιστηρίων και Πολέμου και ως εφημερεύων επιμελητής στο τμήμα Παιδοψυχιατρικών Επειγόντων της ίδιας κλινικής.
Συντονίζει στην Ελλάδα και το εξωτερικό βιωματικά εργαστήρια Θεραπείας μέσω Τέχνης, με έμφαση στη συνάντηση της ψυχοθεραπείας με την Τέχνη του Θεάτρου (συχνά του Θεάτρου Σκιών ή του Κουκλοθεάτρου) ενώ τον απασχολεί ιδιαίτερα η έννοια της Σκιάς κυρίως ως σύμβολο – εργαλείο στην ψυχοθεραπεία.
Από το 2013 ζει και εργάζεται στην Κόρινθο. Στο ιατρείο της οδού Κολοκοτρώνη 6 συναντά ανθρώπους στα πλαίσια ατομικών, ομαδικών ή συνεδριών ζευγαριών.
Ευχαρίστως διοργανώνει και συντονίζει βιωματικά εργαστήρια και διαλέξεις σχετικές με το επιστημονικό μου αντικείμενο.
Είναι παντρεμένος και μεγαλώνει 2 παιδιά.
Του αρέσει να παίζει.