Πλήρης οδηγός κατασκηνωτή

Αν θέλετε να δοκιμάσετε για πρώτη φορά τη μοναδική εμπειρία της κατασκήνωσης στο βουνό και έχετε δισταγμούς διαβάστε παρακάτω…

τον “πλήρη οδηγό του νέου (και όχι μόνο)  κατασκηνωτή” και πιστεύουμε θα αισθανθείτε πιο σίγουροι και έτοιμοι για την επιλογή σας!

Διαμονή σε κάμπινγκ δεν είναι τίποτα άλλο από το που και σε ποιο κρεβάτι θα κοιμηθώ. Και η απάντηση είναι : δωμάτιο είναι η σκηνή,  κρεβάτι  είναι το υπόστρωμα και κουβέρτα ο υπνόσακος.

Πάνω σε αυτά τα θέματα θέλουμε να δώσουμε κάποιες χρήσιμες συμβουλές.

Η πρώτη και γενική συμβουλή είναι:

Αν κάποιος κατασκηνώνει για πρώτη φορά, καλό είναι να μην αγοράσει όλο τον απαιτούμενο εξοπλισμό, αλλά να ψάξει από φίλους και γνωστούς να δανειστεί ότι μπορεί να βρει. Αν του αρέσει και με βάση αυτά που θα δει, ας κάνει τις αγορές αργότερα και με πιο έμπειρο μάτι.

 

 Λοιπόν ας δούμε τα πράγματα πιο αναλυτικά:

ΣΚΗΝΗ

Υπάρχουν πολλά είδη σκηνών στην αγορά. Αυτές που έχουν επικρατήσει είναι οι τύπου igloo. Είναι απλές στο στήσιμο-ξεστήσιμο και έχουν έναν ενιαίο χώρο.

Ως προς το μέγεθος, έχει επικρατήσει να ονομάζονται από τον αριθμό των ατόμων που χωράνε (2ατόμων, 3ατόμων κλπ)  Ένας γενικός κανόνας είναι ότι όλες έχουν ένα σταθερό μήκος (ένας άνθρωπος ξάπλα ) και το πλάτος είναι 60 εκατοστά για κάθε άτομο. Άρα η δύο ατόμων έχει πλάτος 1,20 μέτρα η τριών 1,80 μέτρα. Είναι τσεκαρισμένο ότι χωράνε (λίγο στριμωχτά) να κοιμηθούν τα άτομα που λέει μια σκηνή, αλλά αν είναι ένας λιγότερος (πχ 3 άτομα σε μία σκηνή 4 ατόμων) τότε έχεις την αίσθηση ότι κοιμάσαι σε σουίτα.

Ένας άλλος παράγοντας που καλό είναι να κοιτάμε κατά την επιλογή μιας σκηνής, είναι το ύψος. Ως προς αυτό δεν υπάρχουν μεγάλες διαφορές (μιλάω για σκηνές τύπου igloo) αλλά 10-15 εκατοστά παραπάνω ύψος, είναι σημαντικά όταν είσαι μέσα στην σκηνή και θέλεις πχ να  ντυθείς.

Ανάλογα με το τι συνθήκες επικρατούν (ζέστη, κρύο, άνεμοι) υπάρχουν ανάλογες σκηνές. Στην παραλία το καλοκαίρι μία σκηνή που το υλικό της είναι διάτρητο (σίτα) είναι καλή, διότι αναπνέει και δροσιζόμαστε. Η ίδια σκηνή στην Ζήρια το βράδυ, όχι απλά δεν κάνει, αλλά η διανομή σε αυτήν θα είναι μια «τραυματική» εμπειρία λόγω του κρύου και της υγρασίας.

Μια καλή επιλογή για όλες τις (συνήθεις) συνθήκες, είναι μια σκηνή τύπου igloo  με διπλό πανί. Αυτή είναι σαν τις άλλες, με την διαφορά ότι έχει και ένα δεύτερο πανί που τοποθετείται εξωτερικά της σκηνής και την καλύπτει όλη. Αυτό το δεύτερο πανί «κόβει» τον ήλιο την ημέρα, δεν αφήνει την υγρασία «πάχνη» να περάσει στο εσωτερικό της σκηνής την νύχτα και την κρατάει ζεστή.

Από την άλλη πλευρά, την ημέρα, για να μην ανάβει η σκηνή από τον ήλιο, χρειάζεται εξαερισμός, ο οποίος επιτυγχάνεται όταν η σκηνή έχει 2 πόρτες σε αντιδιαμετρικές θέσεις ή μία πόρτα και παράθυρα, τα οποία έχουν και σίτα.

Καταλήγοντας , μια σκηνή τύπου igloo, διπλού πανιού χωρητικότητας κατά ένα άτομο μεγαλύτερη από αυτούς που θα μείνουν,  με πόρτες-παράθυρα που έχουν και σίτα, είναι μια καλή και φτηνή επιλογή που θα σας βγάλει ασπροπρόσωπους και στην Ζήρια και όπου αλλού αποφασίσετε να κατασκηνώσετε. Τέτοιες σκηνές μπορείτε να βρείτε από 80 ευρώ και πάνω.

Για όσους έχουν σκηνή και δεν είναι σαν αυτή που περιγράψαμε παραπάνω, κανένα πρόβλημα. Το μόνο στο οποίο επιμένουμε είναι στο διπλό πανί. Αν λοιπόν δεν υπάρχει, μπορούν να τοποθετήσουν εξωτερικά ένα απλό νάιλον και να καλύψουν όλη την σκηνή. Θα έχουν το ίδιο αποτέλεσμα… .

ΥΠΝΟΣΑΚΟΣ

Οι υπνόσακοι χαρακτηρίζονται από τις θερμοκρασίες  χρήσης :

-Μέγιστη Θερμοκρασία (Max Temp): H θερμοκρασία, κατά την οποία ο άντρας αναφοράς μπορεί να κοιμηθεί χωρίς υπερβολική εφίδρωση (άνευ κουκούλας, με φερμουάρ ανοιχτό και τους βραχίονες εκτός του υπνόσακου).
– Άνετη Θερμοκρασία (Comfort Temp): H θερμοκρασία, κατά την οποία η γυναίκα αναφοράς μπορεί να κοιμηθεί εντός υπνόσακου άνετα και σε χαλαρή στάση.
– Ελάχιστη Θερμοκρασία (Limit Temp): H θερμοκρασία, κατά την οποία ο άντρας αναφοράς μπορεί να κοιμηθεί εντός υπνόσακου για 8 συνεχόμενες ώρες, σε εμβρυακή στάση, χωρίς να ξυπνήσει.
– Οριακή Θερμοκρασία (Extreme Temp): H θερμοκρασία, κατά την οποία η γυναίκα αναφοράς μπορεί να παραμείνει (όχι κοιμηθεί) εντός υπνόσακου για 6 ώρες χωρίς να πεθάνει (αν και τα κρυοπαγήματα είναι πιθανά).

Eάν θέλουμε να απλοποιήσουμε (υπερβολικά) τα πράγματα (σε ότι αφορά τις θερμοκρασίες) επιλέγουμε υπνόσακο, ο οποίος θα έχει Comfort Temp (man or woman, ανάλογα) κατά μέσο όρο 5 βαθμούς χαμηλότερους της ελάχιστης εκτιμώμενης θερμοκρασίας περιβάλλοντος που θα διανυκτερεύσουμε!
Οι θερμοκρασίες στην Ζήρια αυτή την εποχή το βράδυ, το πολύ να πέσουν στους 6 βαθμούς εκτός σκηνής.

Γενικά δεν διαλέγουμε έναν λεπτό υπνόσακο (καλοκαιρινό) αλλά και ούτε έναν που είναι κατάλληλος για χειμερινή διαβίωση σε χιόνια. Οι τιμές για αυτούς τους υπνόσακους ξεκινάνε από 30 ευρώ.

Το καλό με τους υπνόσακους είναι ότι αν έχουμε  λίγο πιο λεπτό-κρύο υπνόσακο μπορούμε να φορέσουμε στον ύπνο κανένα ρούχο παραπάνω, ενώ αν έχουμε χοντρό-ζεστό να βγάλουμε. Το βασικό είναι να είναι ζεστή η σκηνή μας. Είναι σαφώς προτιμότερο να επιλέξουμε έναν πιο ζεστό – χειμερινό υπνόσακο των συνθηκών (όπου ανοίγοντας κατά περίπτωση και περίσταση το φερμουάρ επιτυγχάνουμε επιθυμητή θερμοκρασία), παρά έναν πιο κρύο – καλοκαιρινό.

Τέλος αν κάποιοι «στριμώχνονται» μέσα στον υπνόσακο (μεταξύ αυτών και ο υποφαινόμενος) ανοίγουμε το φερμουάρ και το χρησιμοποιούμε σαν κουβέρτα.

Και μια και αναφέρθηκε η κουβέρτα, αν δεν θέλετε να ξοδέψετε χρήματα και δεν μπορέσετε να δανειστείτε έναν υπνόσακο , μια καλή (χειμωνιάτικη) κουβέρτα και ένα σεντόνι, θα σας κάνουν μια χαρά την δουλειά.

ΥΠΟΣΤΡΩΜΑ

Το υπόστρωμα είναι αυτό που τοποθετούμε στο δάπεδο. Ο ρόλος του είναι να γίνει πιο μαλακό το «κρεβάτι» μας αλλά  και να κόβει την όποια υγρασία από το έδαφος (πχ αν κοιμηθούμε έξω από την σκηνή) . Το πιο απλό υπόστρωμα του εμπορίου είναι από σκληρό αφρολέξ και έχει περίπου 10 ευρώ. Μπορείτε να πάρετε δύο τέτοια και να τα βάλετε το ένα επάνω στο άλλο. Υπάρχουν και φουσκωτά, με τιμές αρκετά τσιμπημένες. Εκείνο που θα απέτρεπα είναι να πάρετε φουσκωτό στρώμα θαλάσσης (μιλάω για τα φθηνά) διότι και «γλυστράει»  στον ύπνο, αλλά μπορεί άνετα να σκάσει. Αν το επιχειρήσετε, καλό είναι να έχετε μαζί σας και ένα κλασσικό φθηνό υπόστρωμα.

Αν πάλι , δεν θέλετε να ξοδέψετε χρήματα και δεν μπορέσετε να δανειστείτε ένα υπόστρωμα, ένα πάπλωμα είναι μια πολύ καλή και άνετη λύση για υπόστρωμα.

Τέλος όσοι δεν έχουν κοιμηθεί ποτέ σε σκηνή ας μην αγχώνονται για το αν θα μπορέσουν να κοιμηθούν χωρίς το αγαπημένο τους στρώμα. Το πιο βασικό είναι το που θα στηθεί η σκηνή (πόσο επίπεδο-λείο-μαλακό είναι το έδαφος).  Και ο κεντρικός χώρος κατασκήνωσης του φεστιβάλ τα έχει αυτά τα προσόντα.

ΜΑΞΙΛΑΡΙ

Και φυσικά να μην ξεχάσουμε ένα μαξιλάρι. Είτε κανονικό, είτε φουσκωτό, αλλιώς διπλώνουμε κάποια  χοντρά ρούχα ( μπλούζα χειμερινή, μπουφάν), εξωτερικά διπλώνουμε μια πετσέτα και έχουμε μια χαρά μαξιλάρι.

ΚΑΡΕΚΛΑ

Η σκηνή μας εκτός από τον ύπνο, είναι και ο χώρος στον οποίο θα καθίσουμε κάποιες ώρες της ημέρας, είτε για να χαλαρώσουμε χαζεύοντας το βουνό, είτε για να κουβεντιάσουμε , είτε να πιούμε έναν καφέ ή ένα ποτό. Άρα πρέπει έχουμε και κάτι να καθόμαστε. Που σημαίνει ο καθένας φέρνει και την καρέκλα του. Αυτή βολεύει να είναι πτυσσόμενη (είτε καρέκλα παραλίας είτε και κανονική σκηνοθέτη). Αν δεν φέρετε τίποτα,  μπορείτε να κάθεστε στο υπόστρωμα (αρκεί να μπορεί να βγει από την σκηνή)

ΣΚΙΑ

Αν δεν θέλετε να σας χτυπάει ο ήλιος ενώ κάθεστε έξω από την σκηνή  καλό είναι να προβλέψετε κάτι για αυτό. Το πιο απλό είναι μια ομπρέλα θαλάσσης.  Μπορείτε με ένα νάιλον πχ 2Χ3 μέτρα , σπάγγο και πασαλάκια να φτιάξετε ένα πρόχειρο σκίαστρο μπροστά στην πόρτα της σκηνής.

ΠΡΙΝ ΞΕΚΙΝΗΣΟΥΜΕ

Όσοι έχουν καινούργια σκηνή ή έχουν δανειστεί σκηνή ή έχουν δανείσει την δική τους σκηνή σε άλλους και δεν την έχουν χρησιμοποιήσει έκτοτε, πριν την ανεβάσουν στο βουνό, πρέπει να την στήσουν (στο μπαλκόνι ή στην αυλή ή και στο σαλόνι)  Εννοείται χωρίς τα πασαλάκια. Ο λόγος είναι για να δουν πως στήνεται (όσοι δεν ξέρουν) αλλά βασικά για τσεκάρουμε ότι υπάρχουν όλα τα εξαρτήματα (πασαλάκια, σπάγγοι κλπ) και ότι είναι όλα εντάξει (πχ λειτουργούν τα φρεμουάρ).  Όλα τα εξαρτήματα της σκηνής (πανί, πασαλάκια, μπανέλες, σπάγγοι) πρέπει να τα έχουμε πάντα όλα μαζί στην θήκη της σκηνής και να τα χρησιμοποιούμε μόνο για αυτήν.   Προσοχή στο μάζεμα μην ξεχάσουμε κάτι. Αρα κοιτάμε να μπούν στην θήκη της σκηνής:  η σκηνή (πανιά), οι μπανέλες (οι απλές igloo έχουν δύο), και τα πασσαλάκια που συνήθως βρίσκονται σε ένα σακουλάκι μαζί με κάποια σκοινάκια.

Πέρα από αυτά, θα συνιστούσα να πάρουμε μαζί και ένα σφυρί  (λίγο βαρύ) για να καρφώνουμε τα πασαλάκια και ένα κουβάρι σπάγγο (λίγο γερό) για παν ενδεχόμενο πχ να δέσω μια πρόχειρη τέντα, να αντικαταστήσω κάποιο σκοινάκι της σκηνής κλπ.

Ο υπνόσακος καλό είναι να αεριστεί στον ήλιο κάποιας ώρες (φεύγουν οι μυρωδιές της αποθήκης).

 

ΘΕΣΗ ΣΚΗΝΗΣ-ΣΤΗΣΙΜΟ

Με το που φθάσουμε στον χώρο κατασκήνωσης επιλέγουμε  το που θα στήσουμε την σκηνή. Καλό είναι πριν αποφασίσουμε, να κάνουμε μια βόλτα στον ευρύτερο χώρο για να έχουμε εικόνα για το που μπορούμε να στήσουμε.

Το βασικό κριτήριο για την θέση, είναι το επίπεδο του εδάφους. Αφού λοιπόν βρούμε ένα μέρος που με το μάτι είναι επίπεδο, βγάζουμε την σκηνή την ξεδιπλώνουμε και την απλώνουμε ακριβώς στον χώρο που θα την στήσουμε.

Δοκιμάζουμε το αν γέρνει το έδαφος και προς τα πού. Αυτό γίνεται ξαπλώνοντας επάνω στο απλωμένο πανί και δοκιμάζοντας διάφορες θέσεις. Κάνοντας αυτό καταλαβαίνουμε  επίσης και αν υπάρχουν εξογκώματα στο έδαφος και που. Αν καταλάβουμε ότι υπάρχει μια μικρή κλίση (βουνό είναι…) να ξέρουμε ότι η μόνη θέση για να μπορεί να κοιμηθείς καλά, είναι με το κεφάλι στην ανηφόρα κα τα πόδια στην κατηφόρα. Σε τέτοια περίπτωση, αυτό θα πρέπει να είναι το βασικό κριτήριο για τον προσανατολισμό της σκηνής

Άλλα κριτήρια είναι το που θέλουμε θα κοιτάει η πόρτα μας,  πόσος χώρος είναι μπροστά από αυτήν ελεύθερος (εκεί θα είναι η «αυλή» μας), να αφήσουμε διαδρόμους κίνησης με τις δίπλα σκηνές (εδώ να υπολογίσουμε και τα σχοινάκια που θα βγαίνουν εκτός σκηνής ή και το εξωτερικό πανί που συνήθως σε δύο πλευρές,  βγαίνει αρκετά έξω από το βασικό πανί της σκηνής).  Επίσης να έχουμε στο μυαλό μας,  όταν θα έρθει άλλος να κατασκηνώσει κοντά μας, το  που θα μπορέσει να στήσει  και αυτός, ώστε και οι δύο σκηνές να είναι εξίσου άνετες, με την «αυλή» και τους διαδρόμους τους.

Αφού έχουμε αποφασίσει την θέση και τον προσανατολισμό,  βγάζουμε το πανί και καθαρίζουμε τον χώρο από τυχόν αγκάθια και εξογκώματα. Να θυμάστε ότι και μια πετρούλα ή μια μύτη στο έδαφος μπορεί να σε ταλαιπωρεί στον ύπνο, καθώς και το ότι όταν η σκηνή στηθεί και στερεωθεί με τα πασαλάκια, δεν θα μπορούμε να την βγάλουμε αυτήν την πέτρα. Άρα καλό καθάρισμα του χώρου.

Σε ότι αφορά το στήσιμο, έχει γίνει η δοκιμή στο σπίτι και ξέρουμε πως και με ποια σειρά την στήνουμε. Μερικά πράγματα που ίσως βοηθήσουν το στήσιμο είναι:

– Η σκηνή στήνεται με κλειστά τα φερμουάρ (πόρτες-παράθυρα)

-Τα πασαλάκια δεν τα καρφώνουμε κάθετα στο έδαφος αλλά λοξά-κόντρα. Είναι  πιο γερό το στερέωμα και βγαίνουν πιο δύσκολα.

-Αν κατά το κάρφωμα βρούμε σε πέτρα το ξεκαρφώνουμε και δοκιμάζουμε πιο δίπλα ή  δοκιμάζουμε με το πασαλάκι πιο λοξά. Να θυμάστε ότι τα πασαλάκια στραβώνουν εύκολα. Τα τυχόν στραβά τα ισιώνουμε (με το σφυρί) και μετά τα χρησιμοποιούμε.

-Τα πλαϊνά σκοινάκια προσπαθούμε να τα καρφώσουμε όσο μπορούμε πιο κοντά στην σκηνή, για να μην ενοχλούν στην κίνηση του κόσμου. Αν δε φυσάει ή φυσάει λίγο, μια σκηνή με τέσσερα μόνο πασαλάκια στο εξωτερικό πανί, χωρίς αυτά τα σκοινάκια και με κάποια πράγματα μέσα (για βάρος) δεν έχει κανένα πρόβλημα. Άρα αν πχ ήρθαμε βράδυ και δεν φυσάει, μπορούμε να στήσουμε χωρίς πασαλάκια ή με ελάχιστα , να κοιμηθούμε και την επομένη να βάλουμε και τα υπόλοιπα.   Και πιθανόν όχι όλα . Δεν καρφώνει κάποιο γιατί βρήκαμε βράχο ή κάποια από τα σκοινάκια ενοχλούν ας μην τα βάλουμε. Αν φυσάει αρκετά τότε θα πρέπει οπωσδήποτε να μπουν όλα.

-Τέλος αν δούμε ότι δεν είναι καλά στημένη η σκηνή ξεκαρφώνουμε τα πασαλάκια και την τεντώνουμε καλύτερα (δύο λεπτά δουλειά είναι) Το πόσο σωστά είναι στημένη η σκηνή θα το καταλάβετε από τις ζάρες των πανιών (και του μέσα και του έξω ) και από το άνοιγμα των φερμουάρ στις πόρτες (και του μέσα πανιού και του έξω). Αν λοιπόν κλείνουν δύσκολα και με ζόρι πρέπει να τεντώσετε πιο ίσια-καλύτερα την σκηνή.

 

ΔΙΑΜΟΝΗ

Ο άνθρωπος που αγαπάει το βουνό, το φεστιβάλ και σέβεται και τους άλλους, δεν έχει ανάγκη από οδηγίες και συμβουλές για το τι πρέπει και τι δεν πρέπει να κάνει κατά την διαμονή του στο κάμπινγκ. Παρόλα αυτά δεν μπορούμε να μην πούμε κάτι και για αυτό.

 

– Στον χώρο του κάμπινγκ και γενικά στον χώρο του φεστιβάλ απαγορεύεται να σταθμεύουν αυτοκίνητα. Υπάρχει χώρος στάθμευσης. Μπορούμε να φέρνουμε το αυτοκίνητο κοντά στην σκηνή , να φορτώσουμε-ξεφορτώσουμε πράγματα και να το πάμε πίσω στο παρκινγκ.

-Το φεστιβάλ είναι αρκετά οργανωμένο σε παροχές –φαγητό –ποτά-νερά. Εννοείται ότι δεν απαγορεύεται να φέρετε μαζί σας ότι θέλετε, αλλά επειδή ο μόνος τρόπος για να βγαίνουν τα έξοδα, είναι τα έσοδα από πωλήσεις (δεν υπάρχει εισιτήριο) ψωνίστε από το φεστιβάλ, ότι μπορείτε….. Και να θυμάστε ότι σε ένα τέταρτο υπάρχουν τα Τρίκαλα που μπορείτε εκεί να βρείτε ότι θέλετε.

-Για ότι πρόβλημα ή απορία υπάρχει απευθυνθείτε στην διοργάνωση. Αλλά να θυμάστε ότι αυτοί στους οποίους απευθύνεστε, είναι εθελοντές που βοηθούν, απλά γιατί τους αρέσει και θέλουν να γίνεται αυτό το φεστιβάλ.

-Κατά την διάρκεια του φεστιβάλ θα γίνονται κάποιες δουλειές από του εθελοντές (πχ μάζεμα σκουπίδια, διευθέτηση χώρου-καθισμάτων κλπ) Αν και θα μας άρεσε η συμμετοχή των κατασκηνωτών σε αυτές, τουλάχιστον όμως, ας κάνουν αυτά που πρέπει, ώστε να είναι λιγότερη η δουλειά των εθελοντών.

 

Τελειώνοντας, ας έχουμε πάντα στο μυαλό μας ότι:

-η δική μας ελευθερία τελειώνει εκεί που περιορίζεται η ελευθερία του άλλου

-το βουνό είναι εκεί εκατομμύρια χρόνια πριν από εμάς και θα συνεχίσει για άλλα τόσα.

οπότε εμείς:  «από το βουνό παίρνουμε μόνο  αναμνήσεις και  φωτογραφίες, αλλά δεν αφήνουμε τίποτα»

 

Υπεύθυνη κατασκήνωση

 

Διαβάστε στη συνέχεια ένα γενικό πλαίσιο αρχών για το τι σημαίνει υπεύθυνη κατασκήνωση,
όπως έχει διαμορφωθεί από την εμπειρία και τη διεθνή βιβλιογραφία.
Τα παρακάτω είναι μερικές μόνο ιδέες για να απολαμβάνουμε την ελεύθερη διαβίωση υπεύθυνα:

 1. Όταν ταξιδεύουμε προς την περιοχή ελεύθερης διαβίωσης προτιμούμε τη δίοδο από ήδη
  υπάρχοντα μονοπάτια για να μην καταστρέψουμε τη χλωρίδα και για να μην συμβάλουμε στη διάβρωση του εδάφους. Αποφεύγουμε τη χρήση αυτοκινούμενων στον αιγιαλό, ιδίως σε περιοχές με ιδιαίτερη βλάστηση αλλά και σε αμμόλοφους. Παρκάρουμε τα αυτοκίνητα μακριά από την παραλία και δεν εμποδίζουμε την πρόσβαση σε αυτή.
 2. Έχουμε πάντα μαζί μας σακούλες απορριμμάτων για να παίρνουμε φεύγοντας όχι μόνο τα δικά μας σκουπίδια αλλά και προηγούμενων κατασκηνωτών όποτε είναι εφικτό. Αφήνουμε το χώρο σε καλύτερη κατάσταση από ότι τον βρήκαμε! Καλό είναι να φτιάχνουμε ένα ειδικά διαμορφωμένο χώρο για τα σκουπίδια μας (ή αυτοσχέδιους κάδους αν δεν υπάρχουν) αν είναι να κατασκηνώσουμε για πολλές ημέρες, για να συγκεντρώνουμε μακριά από τις σκηνές τις σακούλες απορριμμάτων, ενώ τα οργανικά απορρίμματα (π.χ. αποφάγια, φλούδες) μπορούμε να τα θάβουμε σε άλλο ειδικά διαμορφωμένο χώρο, σε απόσταση τουλάχιστον 20 μέτρα από τις σκηνές.
 3. Για τα ανθρώπινα περιττώματα σκάβουμε μικρούς λάκκους (τουλάχιστον 20 εκ. βάθος) και να τους σκεπάζουμε με χώμα όταν κάνουμε την “ανάγκη” μας. Προσοχή δεν θάβουμε τα χαρτιά τουαλέτας γιατί τα ζώα τα ξεθάβουν, τα βάζουμε σε μια σακούλα απορριμμάτων και τα πετάμε στους κάδους. Σε περιοχές που κατασκηνώνουν πολλοί ελεύθερο-κατασκηνωτές καλό είναι να επιλεχθεί μια τοποθεσία που θα δημιουργηθεί μια βιολογική τουαλέτα με την χρήση ενεργών μικροοργανισμών για να μη μυρίζει και να γίνει κομπόστ γρήγορα.
 4. Αποφεύγουμε τις συσκευασίες μίας χρήσης (π.χ. πλαστικά ποτήρια, πιατάκια, σακούλες) και προτιμούμε υλικά-σύνεργα που μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν (π.χ. πάνινες σακούλες, ανοξείδωτες κούπες, πιάτα και μαχαιροπίρουνα). Κατασκευάζουμε αυτοσχέδια τασάκια για τα αποτσίγαρα.
 5. Όταν μαγειρεύουμε προτιμούμε τη χρήση συσκευής με γκάζι αντί να ανάψουμε φωτιά, κυρίως αν έχουμε κατασκηνώσει στο δάσος ή σε περιοχή με ξερή βλάστηση. Σε καμία περίπτωση δεν κόβουμε δέντρα για καύσιμη ύλη και προτιμούμε ξερά πεσμένα κλαριά, έτσι ώστε να καθαριστεί το δάσος από οτιδήποτε ξερό που θα συμβάλλει στην εξάπλωση μιας πυρκαγιάς, πάντα όμως με πολύ προσοχή. Δεν αφήνουμε ποτέ τη φωτιά από το οπτικό μας πεδίο και όταν τη σβήνουμε προσέχουμε να έχει γίνει σκόνη χωρίς αποκαΐδια! Ακόμα καλύτερα δεν ανάβουμε καμία φωτιά σε απόσταση 50 μέτρων από ξερά φύλλα, ιδίως αν φυσάει. Αποφεύγουμε τη καύση πλαστικών και άλλων τοξικών απορριμμάτων. Καλό θα είναι να έχουμε πάντα δίπλα στη φωτιά μπουκάλια με νερό.Σημείωση για τη Ζήρεια
  Στο οροπέδιο της Ζήρειας απαγορεύεται το άναμμα οποιουδήποτε είδους φωτιάς,
  μέχρι τη λήξη της πυροσβεστικής περιόδου.
 6. Αποφεύγουμε να πλενόμαστε στα ποτάμια, τις λίμνες και τη θάλασσα χρησιμοποιώντας απορρυπαντικά, σαμπουάν και οδοντόβουρτσες καθώς θα προκαλέσουν βλάβες στα ψάρια και το οικοσύστημα. Προτιμούμε βιολογικά βιοδιασπώμενα προϊόντα, αν και καλύτερα να μην χρησιμοποιούμε ακόμα και αυτά σε ποτάμια.
 7. Όταν μαζεύουμε ρίγανη, θυμάρι, κρίταμο και άλλα αρωματικά φυτά, κόβουμε μόνο όσο χρειαζόμαστε και ποτέ δεν τα κόβουμε από τη ρίζα για να ξαναφυτρώσουν. Καλό είναι πάντως να μην απομακρύνουμε βλάστηση και άλλα ενδημικά είδη (π.χ. βότσαλα, κοχύλια) από τον τόπο τους.Σημείωση για τη Ζηρεια
  Μην κόβετε ποτέ λουλούδια ή φυτά που δεν γνωρίζετε.
  Στη Ζήρεια φυτρώνουν πολλά σπάνια (και κάποια μοναδικά) φυτά που βρίσκονται σε οριακά μικρούς πληθυσμούς.
 8. Διατηρούμε τα επίπεδα θορύβου στο ελάχιστο όχι μόνο για να μην ενοχλούμε τους υπόλοιπους κατασκηνωτές αλλά και τους μόνιμους κατοίκους, τα ζώα της περιοχής. Ο χώρος που κατασκηνώνουμε δεν είναι τσιφλίκι μας και αποφεύγουμε να δημιουργούμε συνθήκες μόνιμης εγκατάστασης και όχλησης.
 9. Ενημερωνόμαστε για τις ομορφιές της περιοχής αλλά και τους κανόνες που τη διέπουν, ιδίως αν είναι προστατευόμενη. Μεγάλη προσοχή σε περιοχές που είναι προστατευόμενες γιατί φιλοξενούν είδη χλωρίδας και πανίδας που απειλούνται με εξαφάνιση
 10. Επικοινωνούμε με τους υπόλοιπους κατασκηνωτές της περιοχής, τους ενημερώνουμε για τις
  αρχές της υπεύθυνης κατασκήνωσης, μοιραζόμαστε και δημιουργούμε στο μέτρο του επιθυμητού συνθήκες συλλογικής διαβίωσης, ανταλλάσουμε απόψεις για το πως μπορούμε να διαφυλάξουμε την περιοχή και να προασπίσουμε συλλογικά και ατομικά το δικαίωμά μας για ελεύθερη διαβίωση σε αυτή.

Στο χώρο λειτουργούν χημικές τουαλέτες, στον εξωτερικό χώρο, και κανονικές στο σαλέ.