Παύλος Βακατάτσης

Pavlo V @ Ziria Festival

Σάββατο 25 Αυγούστου 14:00

Άλλοι γιορτάζουμε τα 5, άλλοι τα 10, τα 20, τα 30…
Ο Pavlos Vacatatsis, ένας μύθος της ελληνικής ροκ, από το 1971 κοντεύει στα 50 χρόνια μουσικής δημιουργίας στην Ελλάδα και (κυρίως) στην Αμερική και απλά συνεχίζει χωρίς να έχει γιορτάσει ποτέ καμιά επέτειο!
Ο ίδιος χαρακτηρίζει το είδος των τραγουδιών του ως “Αμερικάνα”, είναι μάλλον ο πρώτος Έλληνας που ενέταξε τη δουλειά του σε αυτό το γενικό όρο, που σήμερα έχει πολλούς και πολύ αξιόλογους εκφραστές!
Στις προσωπικές του δουλειές υπέγραφε ως Pavlo V και ενίοτε ως the Marshall Plan Kids.
Πολυοργανίστας, συνθέτης και  στιχουργός σε ελληνικό και αγγλικό στίχο, τα τελευταία χρόνια παρουσιάζει τα τραγούδια του στο προσωπικό του home studio, κάνοντας ο ίδιος τα πάντα!

Πρόκειται ίσως για τον πιο underrated Έλληνα μουσικό δημιουργό και είναι μεγάλη μας τιμή που θα εμφανισθεί στη Ζήρεια και διπλή, καθώς δεν κάνει καθόλου ζωντανές εμφανίσεις!

Παιδικός φίλος και συνεργάτης για πολλά χρόνια σε Ελλάδα και Αμερική με τον Νίκο Δόικα, στο όνομα του οποίου ξεκίνησαν τα φεστιβάλ στη Ζήρεια, κατά μια έννοια είναι και ο πατέρας του Ziria Festival!

Ο Παύλος Βακατάτσης ξεκίνησε την καριέρα του στις αρχές της δεκαετίας του 1970 ιδρύοντας το ντουέτο Harp of Avesalom που σύντομα μετονομάστηκε σε Ionathan με τη συμμετοχή του  Νίκου Δόικα. Το 1975 με την προσθήκη των Ανδρέα Μουζακίτη, Νίκο και Βασίλη Σπυρόπουλο ονομάζονται σε Last Barricade. Το συγκρότημα διαλύθηκε όταν οι Βακατάτσης και Δόικας μετοίκησαν στη Νέα Υόρκη.

Η Νέα Υόρκη

Στη Νέα Υόρκη, σχηματίζονται οι PAYN, ένα βραχύβριο (1979-80) σχήμα με τους Βακατάτση (φωνή, κιθάρα), Άκη Περδίκη (τύμπανα), Yveline Boisette (κιθάρα), Νίκο Δόικα (μπάσο). Οι ΡΑΥΝ μετονομάστηκαν σε Missing Page όταν η Yveline αντικαταστάθηκε από τον Κωνσταντίνο Χλιαβόρα και με την προσθήκη του Γιώργου Παναγιωτακόπουλου στα πλήκτρα. Ωστόσο, κανένα από τα σχήματα αυτά δεν ευτύχησε να κυκλοφορήσει τα τραγούδια του. Αντιθέτως, ο Βακατάτσης κατορθώνει να ηχογραφήσει και να κυκλοφορήσει με δικά του έξοδα τον δίσκο Strength of Materials σε 100 αριθμημένα αντίτυπα. Η αυθεντική έκδοση σε βινύλιοθεωρείται εξαιρετικά σπάνια.

To 1981 oι Παύλος & Ακης επέστρεψαν στην Ελλάδα και εντάχθηκαν στη Σπυριδούλα. Συμμετέχουν στην κυκλοφορία του Νάυλον ντέφια και ψόφια κέφια όπου ο Παύλος τραγουδάει και έχει γράψει τους στίχους στα περισσότερα τραγούδια. Ωστόσο η εμπλοκή του Βακατάτση στο συγκρότημα δεν θα έχει άμεση συνέχεια. Αντίθετα, το 1985 κυκλοφορεί μια συλλογή τραγουδιών του σε κασέτα με το ψευδώνυμο “the Marsall Plan Kids”, όπου εμφανίζεται ως ντουέτο με τον Παναγιωτακόπουλο.

Τhe Marshall Plan Kids

Σαν The Marsall Plan Kids, ο Βακατάτσης πραγματοποίησε δύο ακόμη κυκλοφορίες: Το 1993 ηχογραφεί στην Ελλάδα 14 τραγούδια του που εκδόθηκαν σε cd με τον τίτλο Up & Out in Athens από εταιρεία της Νότιας Καρολίνας. Τον συνοδεύουν οι μουσικοί των Missing Page, ο Νίκος Σπυρόπουλος και ο Βασίλης Σπυρόπουλος  (Σπυριδούλα). Έξι χρόνια μετά ένα ακόμη cd θα κυκλοφορήσει στην εταιρεία green cookie σε 1.000 αντίτυπα με την συμμετοχή πολυάριθμων και σημαντικών μουσικών. (Jeff Kraus, Kim Laskowski, Γιάννης Κουρμπέτης, Ζαχαρής Καλαϊντζής, Jay Elfenbein κ.ά.

Στο μεσοδιάστημα ο Βακατάτσης έχει επιστρέψει στη Νέα Υόρκη όπου εργάζεται ως εργολάβος αναπαλεώσεων και έχει εκδόσει ένα ακόμη cd (το Dry winds in the bowery). Τρία χρόνια μετά την κυκλοφορία του the Marshall Plan Kids, o Βακατάτσης θα ηχογραφήσει ένα σετ τραγουδιών υπό τον τίτλο Laid down Train με το οποίο καλλιτεχνικά επιχειρεί να επιστρέψει στις ρίζες του ροκ. Όλο το άλμπουμ, συμπεριλαμβανόμενων των εξωφύλλων και της ετικέτας, ήταν διαθέσιμο μόνο ηλεκτρονικά.

Το 2010 επαναλαμβάνει το εγχείρημα της δωρεάν, μέσω διαδικτύου, διάθεσης της δουλειάς του με το άλμπουμ De Modo Cacandi

Δισκογραφία

Με τους Ιωνάθαν:

 1. Στο τσίρκο/ Αναγνώρισις (Olympic: OE 74039) 1971

 

Ως Pavlo V:

  1. Strength of Materials (προσωπική κυκλοφορία) 1979 (επανακυκλοφόρησε το 2007 από την anazitisi records :ARLP 70-19)

 

  1. Heading to the station/ What a wonderful time 45rpm/7″ (Tin Drum Records :TD-3001) 1980

 

 1. Dry winds in the bowery (nemesis: nem01) 1997
 2. Laid down Train (SongsOnline.org – mp3s) 2001
 3. De Modo Cacandi  2010

Ως the Marshall Plan Kids

  1. Life in the Den of Thieves (κασέτα) 1987

 

  1. Up & Out in Athens (antithesis: ANTI-CD-018) 1993

 

 1. The Marshall Plan Kids (green cookie: GC001) 1999

 

Video για τον Νίκο Δόικα όπου ακούγεται το “Fly away”  από αυτόν τον δίσκο,

 

Με τους Σπυριδούλα

  1. Νάυλον ντέφια και ψόφια κέφια (EMI Columbia: 14C 062-71251) 1982 (φωνή και στίχοι στα περισσότερα τραγούδια)

 

 1. Σε Τροχιά Με Απόκλιση (ΕΜΕΠ) 1997 (βασικός συνθέτης, στιχουργός και τραγουδιστής)

 

Από το 2014 διατηρεί κανάλι στο YouTube όπου μεταφορτώνει τα “e-αλμπουμ” (“Alas , Life is a Gas …”, “Supper in the Shelter”) και μεμονωμένες συνθέσεις του που τα τελευταία χρόνια παρουσιάζει με αυξανόμενη συχνότητα!